Շրի Լանկայի խոհանոցը
Շրի Լանկայի ուտեստները հայտնի են իրենց բազմազան համեմունքներով, տեղական բաղադրիչներով և յուրօրինակ պատրաստման մեթոդներով: Կծու քարրիից մինչև համեղ բրնձով ուտեստներ՝ համեմված կղզու ավանդույթներով։
Միացեք մեզ՝ բացահայտելու Շրի Լանկայի ուտեստները և դրանց պատրաստման եղանակները։
Պարիպպու
(Ոսպ և քարրի)
Պարիպպուն ամենասիրված ուտեստներից է Շրի Լանկայում։ Այն հայտնի է իր պարզությամբ և համապատասխան համեմունքներով։
Այն պատրաստվում է կարմիր կամ դեղին ոսպով, համեմվում է քրքումով և չամանով։
Հիմնականում եփվում է կոկոսի կաթով՝ ավելի կրեմային լինելու համար, և հետո ավելանում է տապակած սոխ կամ քարրիի տերևներ։
Այս ուտեստը բուսական է՝ առանց գլյուտենի, ինչի շնորհիվ այն դարձել է դիետաներ պահող մարդկանց կողմից սիրված ։
Մատուցվում է խաշած բրնձով, լավ համադրվում է ռոտիի կամ հացի հետ և հաճախ դրա հետ մատուցում են կոկոսի սամբոլ՝ հավելյալ համի համար:
Ապպա (Հոփփերներ)
Ապպան ավանդական ուտեստ է, որը գրավում է բոլոր այցելուների սրտերը (և ստամոքսը):
Դրանք պատրաստվում են բրնձի ալյուրով, կոկոսի կաթով և մի փոքր աղով։
Տեղացիները ամենաշատը սիրում են ձվով ապպաները։ Դա ձու է, բլիթի մեջ՝ որը ունի ափսեի տեսք։
Դրանք մատուցվում են լունու միրսով (կծու համեմունքներով սոուս), սոխով, չիլի պղպեղով և կիտրոնի հյութով։
Հոփփերները հաճախ ուտում են նախաճաշին կամ ճաշին, մի շարք այլ ավանդական ճաշատեսակների հետ։
Բրինձ և քարրի
Բրինձը և քարրին Շրի Լանկայի խոհանոցի կարևոր մաս են կազմում։
Սա ոչ միայն ուտեստ է, այլ մի ընթացք է, որն արտացոլում է Շրի Լանկայի մշակույթի բազմազանությունը։
Սա Շրի Լանկայի ավանդական ուտեստներից մեկն է, որի համը երկար է մնում ձեր հիշողություններում։
Գլխավոր մասը խաշած բրինձն է, հիմնականում կարմիր կամ սպիտակ։
Այն եփում են այնքան մինչև փափկի, և ավելացնում քարրիով պատրաստած սոուսը։
Բրինձի հետ մատուցվող քարրիով սոուսները կարող են լինել շատ տարբեր, ինչը ցույց է տալիս կղզու խոհանոցի բազմազանությունը։
Ահա մի քանի տարնբերակ․
Վատտալապամը Շրի Լանկայի հայտնի աղանդերներից է։
Այն կոկոսի կրեմով պուդդինգ է։ Ունի յուրահատուկ համ և մատուցվում է հատուկ առիթների ժամանակ։
Հիմնական բաղադրիչներն են․
Բանջարեղենային ռոտիները հայտնի ուտեստներ են, որոնք հեշտությամբ կգտնեք Շրի Լանկայի կրպակներում։ Դրանք սիրված են բոլորի կողմից, քանի որ ունեն համեղ միջուկներ։
Այն պատրաստվում է խմորից, լցոնվում բանջարեղենով։
Ռոտիները շատ սիրված են և՛ տեղացիների, և՛ այցելուների կողմից։
Միջուկները կարող են լինել շատ տարբեր․
Կոտտու Ռոտին կամ ուղղակի կոտտուն ևս այն ուտեստներից մեկն է, որոնք հեշտությամբ կգտնեք կրպակներում։
Այն դարձել է Շրի Լանկայի հոմանիշներից մեկը։
Հայտնի է իր յուրահատուկ պատրաստման եղանակով և համեմունքներով։
Կոտտուն պատրատսվում է րոտիով կամ լոշիկով։ Սկզբից կտրատում են լոշիկը փոքր կտորներով, հետո տապակում են գրիլի վրա՝ ավելացնելով մնացած բաղադրիչները։
Բաղադրիչներն են․
Սա Շրի Լանկայի խոհանոցի հանրահայտ ուտեստներից է, որն առանձնանում է իր հարուստ համերով և ախորժելի կոկոսի կաթով։
Թարմ ծովախեցգետնի, կոկոսի կաթի և մի շարք համեմունքների շնորհիվ այն սիրված է բոլորի կողմից։
Այն հաճախ մատուցվում է հատուկ միջոցառումների և տոների ժամանակ։
Այս ուտեստը ունի մի քանի այլ տարբերակ ևս.